Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zasady plików mechanizmu cookies Gminnej Biblioteki Publicznej w Żyrakowie.

 Gminna Biblioteka Publiczna w Żyrakowie przywiązuje wagę do poszanowania prywatności użytkowników odwiedzających serwisy internetowe Biblioteki (www.bibliotekazyrakow.pl) administrowane przez Gminną Bibliotekę Publiczną w Żyrakowie.

  1. Przeglądarka internetowa może przechowywać pliki cookies na dysku komputera. W plikach cookies znajdują się informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisu www.bibliotekazyrakow.pl 
  2. Zawartość plików cookies nie pozwala na identyfikację użytkownika.
  3. Za pomocą plików cookies nie są przetwarzane lub przechowywane dane osobowe użytkowników serwisu www.bibliotekazyrakow.pl
  4. Mechanizm cookies nie jest wykorzystywany do pozyskiwania jakichkolwiek informacji o użytkownikach.
  5. Użytkownik posiada możliwość takiego skonfigurowania przeglądarki internetowej, aby całkowicie lub częściowo wyłączyć przechowywanie plików cookies na dysku twardym komputera. Efektem zmiany może być utrata możliwości korzystania z niektórych funkcjonalności serwisu.
  6. Gminna Biblioteka Publiczna w Żyrakowie przechowuje pliki cookies na komputerach użytkowników w celu:
  • właściwego dopasowania serwisu www.bibliotekazyrakow.pl do potrzeb użytkowników;
  • zapamiętania preferencji i indywidualnych ustawień użytkownika;
  • tworzenia statystyk oglądalności serwisu www.bibliotekazyrakow.pl.

Kolejną propozycją na ferie zimowe jest ciesząca się popularnością seria książek Justyny Bednarek o przygodach dziesięciu skarpetek. Tych, którzy jeszcze nie poznali ich przygód zachęcamy do przeczytania trzech wcześniejszych części oraz czwartej najnowszej ,,Zielone piórko Zbigniewa”. Przypominamy o spotkaniu z p. Justyną Bednarek, które odbyło się 27 października w GBP w Żyrakowie, które można obejrzeć w serwisie YouTube i Facebooku biblioteki. 

Skarpetki mogą być pomysłem na zorganizowanie pacynkowego teatrzyku.

Potrzebujecie kilku skarpetek (idealne będą te, którym brakuje pary), samoprzylepne oczy, naklejki, kolorowe wstążki, taśmy, włóczka, przypinki, nożyczki. Postarajcie się ozdobić je według własnego pomysłu i stworzyć swoją wymarzoną skarpetkę. Wymyślcie nową, nikomu nieznaną przygodę, której głównymi bohaterami będą wasze skarpetki. Potrzebna będzie Wam scena, która możecie zbudować z dwóch krzeseł i koca, służącego za kurtynę. Odgrywając przedstawienie, postarajcie się modulować głos i zadbać o ruch sceniczny, poruszając odpowiednio pacynkami. 

 Życzymy wesołej zabawy.

Wszystkim, którzy już przeczytali serię książek o przygodach skarpetek, polecamy sprawdzić swoją wiedzę rozwiązując skarpetkowy quiz: 

1. Jedwabna czarna skarpetka (lewa) wygrała casting na?

a) tancerkę

b) aktorkę

c) modelkę

 

2. Jedwabna lewa skarpetka przysiadła na krzaku i stała się?

a) maliną

b) hibiskusem

c) różą

 

3. Granatowa lewa skarpetka została sławnym?

a) muzykiem

b) politykiem

c) artystą

 

4. Jakie plemię rękawiczek zamieszkiwało wyspę?

a) czarnych

b) białych

c) szarych

 

5. Jakie zwierzę chciało pożreć Czarną Frotte?

a) wieloryb

b) rekin

c) pirania

 

6. Jakiego koloru skarpetką był w młodości Pinkerton?

a) seledynową

b) zieloną

c) żółtą

 

7. Kto zamieszkuje wyspę, gdzie dopłynęła Banda Czarnej Frotte?

a) porzucone tablety

b) porzucone smartfony

c) porzucone telefony

 

8. Kogo uratowała bordowa skarpetka z pożaru?

a) chomika

b) świnkę morską

c) myszkę

 

9. Komu pomogła szmaragdowa skarpetka w żółte plamy odmienić swoje życie na lepsze?

a) strażakowi

b) policjantowi

c) górnikowi

 

10. Kim została biała lewa skarpetka?

a) strachem na wróble

b) duchem

c) straszydłem

 

11. Przed czym uciekła prawa biała skarpetka?

a) nudą

b) deszczem

c) ptakami

 

12. Jakim ptakiem jest Zbigniew?

a) papugą

b) kakadu

c) tukanem

 

13. Kim był Klemens?

a) turkuciem podjadkiem

b) skolopendrą olbrzymią

c) wtykiem amerykańskim

 

14. Za kogo był przebrany samochód mecenas Eugenii Myszko podczas napadu na sklepy?

a) łosia

b) renifera

c) jelenia

 

15. Co okazało się skarbem zakopanym niedaleko od Radomia? 

a) maszyna do szycia

b) hafciarka

c) urządzenie do cerowania skarpet

 

1-b, 2-c, 3-b, 4-b, 5-b, 6-a, 7-b, 8-a, 9-c, 10-b,11-a, 12-a, 13-b,14-b,15-c